Reptielen

Reptielen worden door de meeste mensen niet gezien als huisdier. Vooral de reputatie en de lage aaibaarheidsfactor spelen hierin een grote rol.

Doordat reptielen een speciale levensbehoefte hebben met hoge eisen dien je goed geïnformeerd te zijn wanneer je deze dieren wilt houden. Het is daarom van belang dat je er zeker van bent dat je dit wilt. Reptielen worden in Nederland over het algemeen gehouden in terraria. Deze terraria worden ingericht naar de specifieke behoefte en biotoop (=leefomgeving zoals woestijn, tropisch regenwoud etc.) van de soort.

Om een terrarium goed in te kunnen richten moet je kijken naar de natuurlijke leefomgeving van het dier. Door middel van accessoires kan je dit zoveel mogelijk proberen te evenaren.

Verlichting
Het belangrijkste onderdeel van het reptielenverblijf is de belichting. Elk soort heeft een andere verlichting nodig om de woestijn, het regenwoud, steppe of savanne na te bootsen. Vooral de UV waardes zijn van groot belang per soort. Zo stimuleert UV-A het gedrag en UV-B de omzetting van mineralen, beide zijn bijzonder belangrijk. Er bestaan ook infrarood en keramische lampen om de juiste tempratuur te bereiken. Gebruik bij een terrarium met meerdere fittingen, bij voorkeur 2 verschillende lampen/wattages om het dier zelf de keus te kunnen geven ‘op te laden’ of af te koelen.

Verwarming
De verschillende belichtingsvormen zorgen vaak voor een juiste temperatuur, ook bestaan er warmtematten en -kabels voor nachtelijke temperatuurdalingen, voor als de tempratuur te ver zakt. Meet altijd op verschillende momenten over de dag, op verschillende plaatsen in het terrarium de tempratuur na (ook ’s nachts).

Bodembedekking
Het bodemmateriaal verschilt per reptiel. De meeste woestijnbewoners worden gehouden op speciaal reptielenzand. Wanneer het dier uit een begroeide omgeving komt wordt veelal speciale reptielenschors gebruikt.

Schuilmogelijkheden
Reptielen hebben grote behoefte aan goede schuilplaatsen. Deze plaatsen moeten dusdanig groot zijn zodat zij er met hun gehele lichaam in kunnen. Deze plekken worden veelal gebruikt nadat ze gegeten hebben of wanneer ze moeten vervellen. Dit zijn voor reptielen kwetsbare periodes, door beschutting hebben de dieren het minste kans op stress.